21 Kasım 2013 Perşembe

Željko Obradović ve Itoudis

24 Kasım Pazar günü Balıkesir, Avrupa basketbolu için çok özel günlerden birine ev sahipliği yapacak. 
Banvit Bandırma ile Fenerbahçe Ülker arasında oynanacak maçı bu kadar önemli kılan ne Allen Iverson, Deron Williams gibi NBA yıldızlarından bir yenisinin daha Türkiye'de parkeye çıkması, ne de bu maçın bir şampiyonluk maçı oluşu. Bunların hiçbiri bu maçı daha özel kılamazdı.

Aslında sıradan bir TBL 7. hafta mücadelelerinden biri olan bu maçı basketbolseverler açısından, özellikle de Avrupa basketbolunu NBA'den daha cazip görenler açısından önemli kılan şey yıllarca aynı benchte yan yana görmeye alıştığımız Željko Obradović ve Dimitrios Itoudis'i ilk kez farklı benchlerde görecek olmamızdır.


Abarttığımı düşünenler olabilir ama Pazar günü karşı karşıya gelecek ikiliden birisinin Avrupa basketbolunda bıraktığı etki ve diğerinin de bu geleneği devam ettireceği düşünülürse abartmakta ne kadar haklı olduğumu anlayabilirsiniz


Henüz 29 yaşında iken Panathinaikos'ta Obradović'in asistan koçu olan Itoudis, 13 yıl boyunca Obradović'in yanında hiç ayrılmadı. Obra da onu yanından hiç ayırmadı. Obra Pana'dan ayrılırken Itoudis de yuvadan ayrıldı.

Bu ikilinin birbirine rakip olarak parkeye çıkacak olmaları "Head coach-assistant coach" maçlarından ilki değil elbette. Basketbolda sıkça karşılaşabileceğimiz bir fotoğrafı Türkiye liginde de daha önce çokça görmüştük.

Örneğin, Türkiye'deki efsane koçlardan birisi olan Aydın Örs'ün de kendi yetiştirdiği koçlardan biri olan Ergin Ataman ile rakip benchlerde yer almışlığı vardır. 1999-2000 sezonunda Karşıyaka'nın koçu olan Ergin Ataman, ligin 5.haftasında İstanbul'da eski patronunu yenerek onun maçtan sonra istifa etmesine neden olmuş ve yıllarca süregiden "Aydın Örs'lü Efes Pilsen" geleneğine son vermiştir. Üstelik Ergin Ataman da bir  hafta sonra Karşıyaka'dan ayrılıp Efes Pilsen'in koçu olmuştur.
Obradoviç-Itoudis karşılaşmasında maçın sonucu ne olursa olsun bir istifaya neden olmayacağı kesin. Çünkü her iki cephede de işler yolunda gidiyor.


Itoudis'in  eski koçu Obra Reyiz'in karşısına dikilmesinin, diğer koç-asistan koç karşılaşmalarından farklı kılan nedir? Bu sorunun cevabı Obradović ve Itoudis arasındaki ilişkide saklıdır.
Itoudis diğer yardımcı koçlar gibi Obradović'in arkasında değil, yanında çalıştı. Obradović, Itoudis'e bir asistan gibi değil, bir ortağı gibi davranarak ona kendini ispatlama şansı verdi. Obradović, Itoudis göreve ilk başladığında "Her dediğime Evet diyecek bir yardımcı istemiyorum" demiş ve bu sözünün arkasında durmuştur. Kendisinin de katıldığı birçok antrenmanda takımı Itoudis'in çalıştırmasına izin vermiş, maç molalarında zaman zaman sazı-sözü ona bırakmış, Itoudis'in çizdiği hücumları oynatmıştır.
Obradović gibi agresif ve oyuncularına herkesin önünde fırça atmaktan çekinmeyen bir koçla 13 yıl çalışmak her baba yiğidin harcı değildir. Hele de koçun her dediğine Evet demeyen bir yardımcı için hiç kolay değildir. Obradović'in agresifliği Itoudis'e de bulaşmıştır. Takımın Yunan oyuncularına Obradović'in yerine Itoudis bağırırken,  Zaman zaman maç içerisinde birbirlerine sardıkları, birbirlerine dalacak gibi konuştukları da olurdu. İki koç arasındaki ilişkinin bu şekilde olmasını bizzat Obradoviç kendisi istemiştir.

Obradović'in Panathinaikos'ta 13 yıla sığdırdığı 5 Euroleague, 11 Yunanistan şampiyonluğu, 7 Yunanistan Kupası'nda Itoudis'in emeğini yabana atmamak lazım.

Obradović, kendisi gibi bir koç yetiştirerek Avrupa basketboluna verdiği hizmetlere ve başarılarına bir yenisi daha eklemiştir.
Bu sezondan itibaren Avrupa basketboluna Yugoslav ekolünden yetişmiş bir Yunan koç hizmet ediyor. Ve ilk "head coach"luk görevine de Türkiye'de başladı. Obradović ve Itoudis'in aynı ligde oluşu Türkiye basketbolu için büyük bir şans. Türkiye bu şansı iyi değerlendirirse Aydın Örs'lü Efes Pilsen'in yaptığı atılımın çok daha fazlasını yapacaktır.

Balıkesir, Avrupa'nın en iyi koçlarından birisi ile onun yetiştirdiği bir koçun mücadelesine ev sahipliği yapacak. Pazar günü Balıkesir'de olmak ve parkede oynanan oyunla birlikte kenar yönetimlerini izlemek büyük bir keyif olurdu. Orada olacak basketbolseverleri şimdiden kıskanmaya başladım.




 
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder